Jesień na całego: wszystko się zmienia, liście lecą z drzew, ulicę przechodzą żółto-czerwoną metamorfozę. A ja wciąż piję tę samą kawę: z jesienną przyprawą korzenną.


Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

To znaczy nie, ona jest pyszna, z przyprawami, bardzo ją lubię, ale już mam ochotę na coś nowego. Wymyśliłam sobie ostatnio syrop do kawy. Piłam kiedyś pyszną kawę z syropem, który dostałam od pewnego chłopaka podczas któryś krakowskich targów jedzenia. Chyba miał na imię Janek i na pewno robił te syropy sam. Przypomniałam sobie o tym wczoraj i zaczęłam szperać: czy da się zrobić samemu syrop do kawy?

Otóż: się da! I to jest nawet prostsze niż myślałam! Nie muszę mieć termometru kuchennego, nie trzeba stale mieszać ani stać nad garnkiem, uważnie lustrując konsystencję płynu. Słowem: da się to zrobić moja ulubioną metodą „na oko”.

Gotowi?

SYROP WANILIOWY DO KAWY

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • 3 laski wanilii – przekrojone na pół i wydłubane ziarenka


Fot. NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Do garnka wrzucamy cukier i zalewamy wodą. Podgrzewamy. Wydłubane ziarenka wanilii i całe pozostałe laski wrzucamy do garnka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje i stanie się złocisty – u mnie 40 minut. Przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu, może być lodówka.

Sprawdź przepisy na inne syropy: