Składniki na 24 sztuki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych żółtek

W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć. W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem – doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać.

Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika – by mieszanka się nie zwarzyła. Odstawić – mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

Przygotować formę do muffinów – o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje – jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

Piec w temperaturze 290ºC przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę.

Można podawać oprószone cynamonem.