Odkryjmy na nowo owsiankę. Nic tak dobrze nie wpływa na naszą urodę i samopoczucie jak ciepłe śniadanie. Owsianka już dawno przestała być utożsamiana z lekko przestygniętą, bezsmakową breją. Teraz owsiankę lub jaglankę robię sobie za nagrodę po mocnym treningu lub przed ciężkim dniem, w którym nie jestem pewna czy starczy czasu na regularne posiłki.  Wiem, że owsianka mnie „utrzyma”  a przy okazji to mój kwadrans, ulubiony czas, gdy zapach wanilii i jabłek rozchodzi się po całym domu. Płatki owsiane najlepsze są te klasyczne  albo płatki górskie. Staram się unikać płatków owsianych błyskawicznych. Są one znacznie bardziej przetworzone, a więc mają mniej witamin i mikroelementów, poza tym mają wyższy indeks glikemiczny (szybciej niż klasyczne płatki podnoszą poziom cukru we krwi, który gwałtownie opada i powoduje uczucie głodu). 

Płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika, który wspomaga przemianę materii. Ze wszystkich płatków, owsiane mają również najwięcej tzw. „dobrych” tłuszczów – NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), a także są źródłem witamin B1, B3 i B6, które usprawniają rozkład węglowodanów i tłuszczów, uczestniczą w tworzeniu hormonów, zabezpieczają przed depresją, bezsennością oraz miażdżycą. Dzięki nim dostarczysz również organizmowi magnezu, żelaza, wapnia, cynku, selenu oraz błonnika- wszystkie te składniki usprawnią przemianę materii. Płatki owsiane są też źródłem antyoksydantów, a więc chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pozwalają dłużej zachować zdrowie i młodość. Owsiankę można wzbogacić także otrębami owsianymi, które pomagają kontrolować poziom cholesterolu we krwi, owocami suszonymi lub świeżymi (borówki, maliny, truskawki, jabłko, banan), garścią orzechów, pestkami dyni lub słonecznika, łyżką zmielonego siemienia lnianego oraz jagodami goji.

Mój przepis na śniadanie mocy:

Składniki:

  • pół szklanki płatków jaglanych
  • szklanka mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • jabłko
  • łyżka miodu
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

  1. Płatki wrzućcie do rozgrzanego garnka, praażcie przez chwilę, następnie dodajcie mleko i miód i wanilię. Mieszajcie na wolnym ogniu do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Jabłko pokrój w plastry, podsmaż na patelni.
  3. Gotowe płatki wyłóż na talerz lub do pucharków. Na wierzch nałóż jabłka. Posyp posiekanym tymiankiem.

Teraz jesteś gotowa zmierzyć się z każdym wyzwaniem.