Składniki:

  • mleko 125 ml
  • śmietana 125 ml
  • cukier 1/2 szklanki
  • suszone drożdże 7 g
  • mąka pszenna 500 g
  • jajko „zerówka” 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • woda pomarańczowa 1 łyżeczka
  • wino marsala 25 ml
  • sól 1 łyżeczka

Do posmarowania

  • jajko „zerówka”
  • mleko

Przygotowanie:

Mleko ze śmietaną i łyżeczką cukru lekko podgrzewamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy, by trochę ruszyły. Mąkę i resztę cukru wsypujemy do miski, wbijamy jajko i dokładamy pozostałe składniki. Zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili wlewamy mleko z drożdżami. Ciasto zagniatamy około 15 minut (podsypujemy mąką w razie potrzeby), aż będzie lśniące i elastyczne.

Dużą miskę smarujemy dokładnie oliwą, wkładamy ciasto, również zwilżone oliwą, zamykamy w szczelnym worku i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dzielimy na równe kawałki. Z każdego z nich odcinamy jedną piątą, z pozostałych czterech piątych formujemy ciasny pierścień. Z mniejszej części ciasta lepimy kulkę, którą układamy na pierścieniu.

Tak przygotowane sycylijskie brioszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy, by wyrosły, na mniej więcej pół godziny. Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, uprzednio posmarowawszy bułeczki jajkiem rozkłóconym w mleku, by pięknie błyszczały.

Do brioszek najlepszym dodatkiem będzie pyszna kawa Americano – wyważona mieszanka 100% arabic, w której wyczuwalne są delikatne nuty owocowe i kwiatowy aromat.